Sert su sağlığınız için kötü değildir, ancak sıhhi tesisatta ve cihazlarda sorunlara neden olabilir ve birçok ev ve işletme sahipleri tarafından bir sıkıntı olarak kabul edilir. Sert suyun tam olarak ne olduğunu ve su tesisatınızı nasıl etkilediğini anlatarak, bu konuda yapılması gerekenleri belirlemenize yardımcı olmaya çalışacağız.
Sert su terimi, kalsiyum ve magnezyum dahil nispeten yüksek miktarlarda doğal mineraller içeren bir tatlı su kaynağını tanımlamak için kullanılır. Sert su genellikle musluğun üzerinde beyaz kireçli bir leke bırakır, bu da suyunuzun yumuşak değil, sert olduğunun bir göstergesidir.
Yağmur suyu gökten düştüğünde saf olmasına rağmen, yüzeyden akiferlere akarken, başta kalsiyum ve magnezyum olmak üzere mineralleri emer. Bu emilim onu yumuşaktan sert suya dönüştürür. Suyun içerdiği mineral miktarı suyun sertlik seviyesini belirler. Su sertliği genellikle litre başına miligram (mg / L) cinsinden ölçülür.
Su sertliğini litre su başına miligram kalsiyum karbonat miktarı olarak ölçülür ve sertlik seviyelerini şu şekilde sınıflandırabiliriz:
Lavabo, musluk, küvet ve duşakabin camlarında zamanla kireç tortularının birikmesi, sert su kullanımından kaynaklanan sorunların sadece bir kısmını temsil eder.
Sert sudaki mineraller zamanla boruların, armatürlerin ve suyla temas eden cihazların içinde birikmeye başlar.
Yavaş işleyen bu süreç adım adım, su akışının azalmasına, tıkanmalara ve borularda ve armatürlerde artan stres gibi her türlü su tesisatı sorunlarına neden olmaya başlayabilir.
Mineral birikintileri ayrıca cihazların daha az verimli çalışmasına ve daha hızlı aşınmasına neden olmaktadır.
Örneğin, bir su ısıtıcısı, tankın içindeki suyu ısıtması gerekirken ilk önce biriken kireç tortusunu ısıtarak verim kaybına neden olur. Biriken her 0.5 mm kireç tortusu için bu kayıp %10 luk enerji maliyetinin artışı anlamına gelmektedir.
Zamanla biriken kireç tortusu aynı zamanda sıhhi tesisatınızda bir çok bakteri ve zararlı organizmanın birkmesine neden olur.
Sert su kullanımı bir çok soruna neden olabilir çünkü temizlik ürünlerinin performansını düşürür, kireç-sabun tortularının birikmesine neden olur, armatürleri ve ev aletlerini daha çabuk yıpratır.
Sert sudaki mineraller sabunla reaksiyona girerek köpük oluşumunu engeller. Bu, sert suyla daha fazla sabun kullanmanız gerektiği anlamına gelir. Bardaklar ve tabaklar, giysiler hatta cilt ve saç üzerinde minerallerin birikmesiyle sonuçlanır.
Sert suyla ilgili yaygın hanehalkı sorunlarından bazıları şunlardır:
Su yumuşatma veya kireç çözme işlemleri suda çözünmüş minerallerin şartlandırılmasıyla gerçekleştirilir. Sert suyla ve ardından gelen kireç birikintisiyle yaşamak bir su şartlandırma sistemi kullanmıyorsanız kaçınılmazdır.
Sert suyu ve kireç kristallerini şartlandırarak daha az zarar veren kireç formları oluşturulabilir. Kalsiyum karbonat 3 farklı formda bulunabilmektedir. (Kalsit, Aragonit ve Vaterit)
Kalsit, diğer formlara göre daha kararlı ve birikme tortu oluşturma eğilimi en yüksek olan kalsiyum karbonat formudur. Kısaca sert kireç tortularının yapısında bol miktarda bulunan, sulama sistemlerinin ve suyla temas eden tüm cihazların çalışma performansını düşüren kireç formu kalsittir.
Aragonit ve Vaterit, kalsit formuna göre daha az kararlı ve tortu oluşturma eğilimi düşük kalsiyum karbonat formudur.
Yüksek teknoloji ürünü olan kapasitif elektronik kireç önleyicilerin, çalışma prensiblerini bu formlar arasındaki geçişle tanımlanabilir.
Bu teknolojide kullanılan yöntem elektrik alan oluşumuna ve kapasitif darbelere dayanmaktadır. Elektronik ünite üzerinde oluşturulan sinyaller, izole edilmiş bakır bobinler vasıtasıyla boru etrafında kapasitif darbeler meydana getirir.
İzlole bakır bantlar üzerinden suya aktarılan etki, sert sudaki kalsiyumun kristalleşme sürecini değiştirir ve kristal parçacıkların yüzeylere yapışma kabiliyetini kaybetmesine neden olur. Böylece kireç tortularının birikmesinin önüne geçilir.
Ayrıca kristal formundaki değişim oluşan tortunun eskiye oranla daha yumuşak kalmasını sağlayarak, temizlemesi kolay bir hale getirir. Her türden boru malzemesi için kullanılabilir ve her akış hızına yetecek kapasitede tasarlanmışlardır.
Elektronik kireç önleyici sistem, bireysel ihtiyaçlarınız için özelleştirilmiş bir çözüm sunarken, çeşitli boru çaplarında ticari uygulamalar ve endüstriyel ortamlardaki sorunları çözmek için tasarlanmıştır.