info@strongarge.com 0533 360 64 37

Sert Su Kullanımı ve Kireç Oluşumu

Sert su neden bir problem?


Banyo ve musluklarınızda lekeler, saçınızda donukluk ve yıpranmışlık, kimyasal kullanımında artış ve aylık ısıtma giderlerinde artış ve bir çok ekipmanın çalışma performansında düşüş: Kısaca sert su kullanan, ev sahiplerinin karşılaştığı birçok problemin ana nedenidir.

 

Tam olarak sert su nedir ve neden bu kadar çok probleme neden olur? Sert su nasıl oluşur?

Yumuşak yağmur suyu, yeraltı su kaynaklarına giderken kireçtaşı gibi çeşitli kayaçlara temas eder ve Kalsiyum (Ca) ve Magnezyum (Mg) gibi mineral bileşiklerini çözer. Bu iyonların varlığı suyun sertliğinin ana nedenidir.

Su genellikle 'evrensel çözücü' olarak bilinir; bununla birlikte, bu minerallerin çözünmesiyle, suyun yıkama performansı düşer, deterjan ve şampuanların köpürme oranı azalır vb. bir çok negatif sorunlarla karşılaşılır.


 

Sert su aşağıdaki şekillerde görülebilir:

  • Şampuanınız az köpürür, armatür ve fayanslarda beyaz kireç birikmeye başlar.
  • Sabun kalıntısı fayans ve duşakabin camına yapışır.
  • Cildiniz, her yıkanmadan sonra kalan sabun kalıntısı nedeniyle kurumaya başlar.
  • Su ısıtıcınızda kireç tortuları birikmeye başlar.
  • Klozet çevresinde yosun oluşumu artar.

 

Evinizde sert su kullanıyorsanız, zaman içerisinde suyla temas eden makine ve teçhizatlarınızda kireç tortusu birikmeye başlar. Bu kireçlenme performans kayıplarına neden olur.
Su yumuşatıcıları, suyunuzdaki minerallerin tutunmasına ve evinizdeki kireç miktarını büyük ölçüde azaltmaya yardımcı olur fakat sürekli tuz tedariği sağlanmalıdır.

 

 

 

Kireç ve sert su arasındaki bağlantı. Çevremizdeki kireç tortularının gizli maliyetini keşfedelim.


Su ısıtıcınızı açın ve içine bir göz atın  dibe yapışan kireçli, beyaz bir film görürseniz, bu genellikle sert su kullandıgınızın bir göstergesidir. Birçok insan, sert suyun günlük yaşamlarında etkilerini fark etmese de, evinizde oluşturduğu hasar ve onarım maliyeti sürekli büyüyerek artmaktaır. Sert su ve kireç birikintileri makine ve teçhizatlara zarar verebilir

Sert bir su kaynagına sahipseniz, cihazlarınızı yumuşak su kullanan yerlere göre daha sık değiştirmeniz gerekecektir. Sert su, kalsiyum ve magnezyum gibi yüksek mineral içeriğine sahiptir, su cihazlarınızın içinde duraganlaştığında, bu mineraller bir araya gelerek katılaşırken ve kireç birikintilerini oluşturur.

Kireç zamanla birikerek cihazların ve borularınızın içine yapışan kalın bir tabaka oluşturur. Dört kişilik bir hane, sadece su kullanarak bir yılda 70 kg kireç tabakasına sahip olabilir. Bu büyük miktardaki kireç tortusu, çamaşır ve bulaşık makinesi gibi yüksek kullanıma maruz kalan cihazları kolayca tıkar ve performans düşüşüne neden olur. Isıtma sistemlerinin kireçle kaplanması enerji giderlerini arttırmaktadır.

Kireç tortuları ısıtma sistemlerini zorlar


Kireç kristalleri cihazlarınıza yapışır, kazan ve ısıtma elemanlarını tıkar. Kazanınızdaki kireç tortusu, ısıtma giderlerinde bir artışa neden olur. Kazan ısıtma elemanlarınızın etrafındaki 1mm’lik bir ölçeğin yakıt maliyetlerinizi % 15'e kadar yükseltebileceğinizi özellikle  hatırlatalım.

Uzun yıllardır kullanılan kazanlar özellikle kireç birikiminden muzdariptir. Sert bir su kullanıyorsanızve kazanınızı 10 yıl veya daha uzun süredir kullanıyorsanız, kazanınız çalışmaya başladığında bir gürleme sesi duymaya başlayabilirsiniz. Buna su ısıtıcısı denir ve ölçek birikintileri, ısı eşanjörünüzdeki su akışını etkilemeye başladığında ortaya çıkan bir sestir. Su molekülleri, sıkışıp kalır ve buhar oluşturabilecek aşırı ısınmayla aniden buharlaşmaya başlar sıkıştığı yerde patlar.

Biriken kireç tortusuyla kazanlar daha az verimle çalışır hale gelir, çünkü önemli iç bileşenleri kireçle kaplanarak ısıtmada zorlanmaya başlar ve bu ısıtma sürecinde ilk kireç ısınır sonrasında su ısınmaya başlar. Özellikle soğuk geçen aylarda kazanların arızalara ve hasara yüksek derecede yatkın olması beklenir.

 

 

 

Sert su ile daha fazla enerji kullanıyorsunuz

 

Sert suyun neden olduğu kireç, ısıtma sistemlerinde birikerek ısıtma performansında çok yüksek enerji kayıplarına neden olmaktadır. Elektrik tüketimini arttıran bu tabakadan kurtulmak için düzenli olarak aşındırıcı kimyasal kullanarak başa çıkılabilir fakat geçici bir çözüm olduğunu unutmamak gerek.

Elektronik kireç önleyici  kullanımı maliyetleri azaltmaya yardımcı olabilir. Kireç kristallerinin yapışma ve tortu oluşturma eğilimlerini azaltarak ısıtma elemanlarında birikmesini engeller.

Su yumuşatıcısı kullanarak, su kaynağınızdaki suyu sertleştiren mineralleri geçici olarak tutabilirsiniz. Yumuşatılmış su, gelecekte tekrarlayan masrafları ve ısıtma sisteminizdeki kireçlenmeyi önler, sıcak suyunuzu ısıtmak için kullanılan enerji miktarını azaltabilir.

 


Uluslar arası çeşitli çalışmalar, şartlanmış su ile enerji kullanımının gaz ısıtıcılar için% 23.8 ve elektrikli ısıtıcılar için% 17.8 daha düşeceğini belirtmişlerdir. Kireç ölçeğinin kalınlığı, yakıt maliyetleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olması için büyük olması gerekmeyeceğini gözlemlemişlerdir. Çalışmalarda, 0.5 mm ila 0,8 mm'lik kireç ölçeğinin, yakıt maliyetlerini% 9 ila% 10 artırabileceği keşfedilmiştir.

Temizlik ürünleri ayrıca şartlandırma işlemi görmüş suda daha etkili bir şekilde çalışır, yani daha az kullanabilir ve daha fazla verim elde edebilirsiniz. Özellikle, çamaşır makinesi deterjanlarında % 75 oranında azaltılabilir ve lekeler çok daha kolay temizlenir.
 

Evinizde sert suyunuz varsa, zaman içinde kireç birikimi nedeniyle, suyla temas eden aletlerinizin kullanım ömründe azalma gözlemleyebilirsiniz. Elektronik kireç önleyici kullanarak sert suyunuzun sertlik derecesi ne kadar yüksek olursa olsun birikme ve tortu oluşturma eğilimini ortadan kaldırabilir ve ısıtma elemanlanrının daha işlevsel çalışmasını sağlar, performans düşüşünün önüne geçebilirsiniz.

Kapasitif Kireç Önleyici 


Bu teknolojide kullanılan yöntem  elektrik alan oluşumuna ve kapasitif darbelere dayanmaktadır.  Elektronik ünite üzerinde oluşturulan sinyaller, izole edilmiş bakır bobinler vasıtasıyla boru etrafında kapasitif darbeler meydana getirir.

İzlole bakır bantlar üzerinden suya aktarılan etki, sert sudaki kalsiyumun kristalleşme sürecini değiştirir ve kristal parçacıkların yüzeylere yapışma kabiliyetini kaybetmesine neden olur. Böylece kireç tortularının birikmesinin önüne geçilir.

Ayrıca kristal formundaki değişim oluşan tortunun eskiye oranla daha yumuşak kalmasını sağlayarak, temizlemesi kolay bir hale getirir. Her türden boru malzemesi için kullanılabilir ve her akış hızına yetecek kapasitede tasarlanmışlardır.



Elektronik kireç önleyici sistem, bireysel ihtiyaçlarınız için özelleştirilmiş bir çözüm sunarken, çeşitli boru çaplarında ticari uygulamalar ve endüstriyel ortamlardaki sorunları çözmek için tasarlanmıştır.